Om järnbrist och symtom

Låt oss nu, en gång för alla, gå igenom de där symtomen på järnbrist. Många frågor har kommit in sedan jag skrev för ett par veckor sedan. Många av dem har handlat om symtom på järnbrist. Därför tänker jag nu att jag går igenom ett efter ett, hur jag kände när jag anade att något var fel.

Först och främst var det kanske det mest klassiska symtomet som finns, på järnbrist och annan brist. Nämligen att jag kände mig väldigt trött. Jag orkade inte göra någonting nästan. En annars så social person som gillade att umgås med folk och stanna uppe sent på kvällarna. Orkeslösheten satte stopp för detta.

Tröttheten stod jag ut med som symtom på järnbrist. Sedan följde fler saker som blev lite jobbigare att hantera.

Yrsel har aldrig varit min grej men den kom som ett symtom på posten då jag hade järnbrist. Det snurrade ordentligt, framförallt vissa stunder på dagen och innan jag fått något att äta. Ibland fick jag sätta mig ner för att jag kände mig så knasig i bollen. Snurrigheten, eller yrseln, följdes efteråt av huvudvärk. Även denna kom och gick under dagen. Det har jag förstått nu är ett oerhört vanligt symtom på järnbrist. Det visste jag däremot inte då.

Ett lite läskigare symtom på järnbrist kom och hälsade på några gånger. Nämligen hjärtklappning vid ansträngning. Jag hade bra kondition så detta var jag ganska ovan vid. Det var först efteråt som jag förstod att även detta kunde vara ett symtom på järnbrist. Då tyckte jag såklart att det var mindre läskigt. Jag menar: Om man kan bota det genom att ändra sin kost så är det väl ändå en seger i sig. Håller ni med? Så tycker jag vare sig det gäller järnbrist, och symtom på detsamma, eller något annat.

När jag sedan fick andfåddhet i samband med övriga symtom på järnbrist kände jag att det fick räcka. Nu var det jag som hoppade av min höga häst och kollade upp saken. Jag bokade tid hos läkare och läkare gjorde tester som visade att de symtom jag uppstod sannolikt berott på järnbrist.

Jag ändade kosten redan samma dag. Sedan stack jag ut och sprang vid ett par fler tillfällen i veckan. Symtomen på järnbrist började avta med tiden. Jag började också att dricka mer vatten vilket lindrade huvudvärk.

Summa summarum: Man ska ta hand om sig själv. Man ska verkligen göra det oavsett om man har symtom som kan vara järnbrist eller annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *