Olika perspektiv på fönsterputs och dess betydelse

Ränder på glaset, missade fläckar, för korta armar – fönsterputs är inte så enkelt som det ser ut. Ibland måste man klättra och hålla på. Nej det är inget för amatörer, eller i alla fall inget för mig. Nu när jag tänker efter äger jag nog inte ens lämpliga redskap för fönsterputs, eller ens vet vilka de grejerna är. Så som du förstår brukar jag inte göra det så ofta, aldrig någonsin om jag ska vara helt ärlig. Förut hade jag smutsiga fönster konstant istället för att ägna mig åt fönsterputs, som jag varken kan eller gillar. Nuförtiden brukar jag istället betala någon annan för att göra det åt mig, så jag kan titta ut genom mina fönster men ändå slipper själva putsandet. För det är ju faktiskt så att det finns de som är duktiga på fönsterputs, som vet hur man gör, vad man använder och eventuellt till och med tycker att fönsterputs är roligt (fast det sistnämnda är jag lätt skeptisk till).

Min kära mor har alltid gjort sin fönsterputs själv, och försökt pränta in att det är viktigt med rena fönster, klagat när vårsolen kommer och obarmhärtigt avslöjar smutsen på rutorna. Från tidiga år har jag hört detta. Inte med något nöje, hon är nog inte mer road av fönsterputs än jag är, bara mer fast i att det är så man ska sköta sina fönster och man ska göra det själv och såna saker. Hon är bättre än mig på fönsterputs, men det beror väl mest på att hon faktiskt gjort det några fler gånger i sitt liv. Så jag har haft dåligt samvete för den uteblivna fönsterputsen i mina första bostäder, någon gång har den barmhärtiga modern kommit farande som en orkan och putsat järnet, med förmaningar och ännu lite sämre samvete för mig. Men med tiden har jag insett att det inte är någon idé. Jag behöver inte anamma hennes förlegade prioriteringar i livet, utan kan ägna mig åt andra saker än fönsterputs. Och så finns det, som sagt, andra som mer eller mindre frivilligt utför fönsterputs med perfekt resultat. Inte för att det behöver vara perfekt, det räcker gott och väl med hyfsat genomskinliga rutor i min värld.

Så har jag gjort upp med de inbillade kraven som hängt med från barndomen, insett att fönsterputs är ytterligare ett område där mammas och mina prioriteringar skiljer sig, och landat i det som känns bäst för mig. Nämligen att jag inte personligen kommer sköta min fönsterputs och det är helt okej.